Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-03-16
Trehaloza - czy znasz ten składnik aktywny? || Sprawdź jego właściwości oraz najlepsze produkty z trehalozą!

Trehaloza - czy znasz ten składnik aktywny? Sprawdź jego właściwości oraz najlepsze produkty z trehalozą!

Składniki aktywne w kosmetykach wpływają na właściwości produktu. Nieodłącznym elementem pielęgnacji jest nawilżanie skóry. Wśród wielu substancji o nawadniającym efekcie, warto przyjrzeć się trehalozie. Naturalny dwucukier, czyli trehaloza wiąże wodę w naskórku, dbając o optymalny poziom nawilżenia i elastyczność skóry. Ten składnik działa również antyoksydacyjnie, wspierając ochronę skóry przed wolnymi rodnikami. Każda cera potrzebuje odpowiedniego nawodnienia, dlatego trehaloza w kosmetykach sprawdzi się w pielęgnacji nie tylko cery suchej czy dojrzałej, ale również tłustej, mieszanej i trądzikowej.

Czym jest trehaloza?

Trehaloza to naturalny disacharyd, który składa się z dwóch cząsteczek glukozy. Wiele organizmów ma zdolność do wytwarzania tego dwucukru (m.in. bakterie, drożdże czy owady). Do organizmów, które nie syntezują trehalozy, zaliczamy ssaki. Trehaloza, po spożyciu przez człowieka, rozkładana jest na glukozę przez trehalazę (enzym).

Trehaloza w kosmetykach

Krem lub serum z trehalozą warto mieć w swojej kosmetyczce. Ten składnik aktywny jest coraz częstszym składnikiem wielu kosmetyków. Jego działanie może przynieść cerze sporo korzyści. Trehaloza intensywnie nawilża skórę, naśladując cukry wchodzące w skład Natural Moisturizing Factor, czyli Naturalnego Czynnika Nawilżającego. NMF zawiera m.in. aminokwasy, mocznik, peptydy oraz cukry. Dbanie o naturalny czynnik nawilżający to ważny element pielęgnacji każdego typu cery. Wraz z wiekiem NMF może się osłabiać. Na jego funkcje niekorzystnie wpływają również niektóre wysuszające substancje oraz czynniki zewnętrzne. Trehaloza w kosmetykach pomaga więc dbać o barierę ochronną skóry. To główna zaleta tego składnika. Trehaloza posiada również funkcje ochronne, które pomagają w ochronie skóry, przed czynnikami takimi jak promieniowanie UV czy zanieczyszczenia powietrza.

Ten naturalny disacharyd jest również dobrym przeciwutleniaczem. Co to oznacza? Ma zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Zaburzona równowaga pomiędzy oksydantami a antyoksydantami prowadzi do stresu oksydacyjnego, czyli stanu negatywnie wpływającego na organizm. Wolne rodniki biorą również udział w procesach starzenia się skóry, dlatego stosowanie substancji antyoksydacyjnych jest istotnym elementem przeciwstarzeniowej i odmładzającej pielęgnacji cery. Trehaloza jest wykorzystywana w produktach anty-aging również ze względu na ochronę fibroblastów, produkujących kolagen i elastynę, przed biodegradacją.

Trehaloza - efekty

Regularnie stosowanie kremu, maseczki czy serum z trehalozą pozwoli zadbać o właściwy poziom nawilżenia skóry. Dzięki regularnej aplikacji cera odwodniona odzyska odpowiedni poziom nawilżenia, a problemy takie jak suche skórki, utrata jędrności i drobne zmarszczki zostaną zredukowane.

Kosmetyki z trehalozą- dla kogo?

Największe efekty będą widoczne w przypadku skóry suchej, odwodnionej. Również cera dojrzała skorzysta ze zbawiennych właściwości tej substancji. Poziom nawilżenia skóry jest ważny również w przypadku skóry tłustej, która mimo zaburzeń w wydzielaniu łoju, może być odwodniona. Dobry krem nawilżający do twarzy z trehalozą to kosmetyk polecany każdej cerze - również wrażliwej, naczynkowej, czy trądzikowej.

Z jakimi składnikami aktywnymi warto łączyć trehalozę?

Trehaloza to składnik, który warto łączyć z innymi substancjami aktywnymi, aby uzyskać jak najlepsze efekty. Sprawdzi się w pielęgnacji opartej na kwasach czy retinolu. Ponadto świetnie dopełni kuracje antyoksydacyjne oraz te odbudowujące naturalną barierę ochronną skóry. Trehaloza jest składnikiem, który można łączyć z większością substancji.

Trehaloza i retinoidy

Wśród retinoidów dostępnych bez recepty dużym zainteresowaniem cieszą się retinol oraz retinal. To bardzo skuteczne składniki aktywne, które przede wszystkim działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwtrądzikowo. Mimo wielu zalet, skutkiem ubocznym terapii może być podrażnienie czy przesuszenie skóry. Z tego powodu, włączenie do pielęgnacji produktu z trehalozą zadba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz regenerację bariery naskórkowej.

Trehaloza i ceramidy

Ceramidy to sfingolipidy pełniące funkcję cementu międzykomórkowego w naskórku. Pomagają w zmniejszeniu przeznaskórkowej utraty wody, dbając o odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Krem nawilżający do twarzy zawierający w swoim składzie zarówno ceramidy, jak i trehalozę, która wiąże wodę i chroni przed odwodnieniem, pomoże nie tylko w przywróceniu właściwego nawilżenia, ale również wesprze funkcje ochronne skóry.

Trehaloza i peptydy

Peptydy zbudowane są z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. Stosowane w pielęgnacji pomagają w produkcji kolagenu, kwasu hialuronowego i elastyny. Pomagają skórze w regeneracji oraz przywracają jej właściwy poziom nawilżenia. Niektóre z peptydów - neuropeptydy mają zdolność do rozluźniania mięśni, tym samym zmniejszając zmarszczki mimiczne. Połączenie peptydów z trehalozą pomoże zregenerować skórę, zadbać o jej barierę ochronną oraz wzmocnić działanie przeciwstarzeniowe.

Trehaloza i kwasy

Kwasy to substancje aktywne, które łączy jedno główne działanie - złuszczające. Ponadto, w zależności od rodzaju, mogą działać seboregulująco, antybakteryjnie, rozjaśniająco czy przeciwzmarszczkowo. W pielęgnacji bazującej na kwasach należy dbać o odpowiedni poziom nawilżenia, ponieważ cera może mieć tendencję do przesuszania. Trehaloza to jeden ze składników, który korzystnie wpłynie na skórę poddawaną regularnemu złuszczaniu, łagodząc negatywne skutki działania kwasów np. podrażnienie, przesuszenie, łuszczenie, pieczenie, świąd.

Kosmetyki z trehalozą- zwróć uwagę na te produkty!

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel