Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Melisowy

( ilość produktów: 3 )

Melisa lekarska to aromatyczna wieloletnia roślina z rodziny miętowatych. Zwykle dorasta do wysokości około 1 metra. Jej drobne kwiaty są białe, czasem żółte lub różowe. Melisa pochodzi z śródziemnomorskiego regionu Europy, Azji Zachodniej i Afryki Północnej, skąd rozprzestrzeniła się na umiarkowane regiony północne. W stanie dzikim występuje na wysokości 1000 m n.p.m. w wilgotnych warunkach, do których docierają promienie słoneczne – nie toleruje mrozów. Najczęściej stosowany jest liść melisy, który jest bogaty w składniki. Najważniejszymi substancjami aktywnymi ekstraktu z melisy są pochodne kwasu hydroksycynamonowego, w tym kwas rozmarynowy, kawowy i chlorogenowy. Ekstrakt zawiera również wysokie stężenia związków takich jak flawonoidy oraz niższe stężenia olejków eterycznych, kwasu ursolowego, garbników i soli mineralnych.

Hydrolat z melisy - działa przeciwzapalnie

Melisa towarzyszy medycynie od czasów starożytnych. Swoją nazwę zawdzięcza mitycznej nimfie, którą Zeus zamienił w pszczołę. Kiedy nimfa umiera, jej ciało spada na ziemię i rośnie roślina, która pachnie jak komar. Na przestrzeni wieków roślina ta zyskała wiele terminów. Najczęściej nazywany jest eliksirem życia i radością duszy.

Hydrolat z melisy lekarskiej - reguluje wydzielanie sebum

Hydrolat z melisy ma silne właściwości przeciwzapalne i tonizujące. Koi i łagodzi podrażnienia i swędzenie skóry, zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia skóry. Działa antyoksydacyjnie, chroni skórę przed wolnymi rodnikami i spowalnia proces powstawania pierwszych zmarszczek. Ma również właściwości antyseptyczne. Idealna odżywcza i odświeżająca mgiełka. Może być również stosowany w kompresach o właściwościach kojących i łagodzących np. oparzenia słoneczne i ukąszenia owadów oraz podrażnienia pieluszkowe u niemowląt i małych dzieci.

Hydrolat z melisy lekarskiej - idealny do pielęgnacji posłonecznej

Hydrolat z melisy świetnie nadaje się do pielęgnacji cery zmęczonej i pozbawionej blasku. Nie zawiera konserwantów, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się również u osób, które zmagają się z problemami skórnymi. Jej ziołowy zapach koi zmysły i relaksuje. Hydrolat z melisy lekarskiej wykazuje działanie przeciwzapalne. Hydrolat z melisy posłuży także jako tonik.

Hydrolat z melisy - sposób użycia

Hydrolat nałóż na oczyszczoną skórę twarzy po zabiegu demakijażu. Możesz użyć płatka kosmetycznego lub zaaplikować produkt palcami. Następnie dodaj krem nawilżający, który zamknie pielęgnację. Hydrolat stosowany samodzielnie to także świetna opcja, szczególnie w przypadku długiej ekspozycji na promienie słoneczne. Melisa łagodzi stany zapalne, więc szybko i skutecznie ukoi skórę po opalaniu. Hydrolat z melisy może być stosowany również do skóry wrażliwej. Przechowuj produkt w chłodnym miejscu, a na długo zachowa swoje właściwości.

Hydrolat z melisy - skuteczny produkt w pielęgnacji cery starzejącej się

Melisa wykorzystywana jest jako źródło naturalnych i silnych przeciwutleniaczy, których działanie przeciwwolnorodnikowe zostało potwierdzone licznymi badaniami. Udowodniono, że ekstrakt z melisy hamuje powstawanie wolnych rodników, głównej przyczyny starzenia się skóry. W szczególności wykazano, że wodny ekstrakt z melisy jest silnym przeciwutleniaczem, co przypisuje się właściwościom kwasu rozmarynowego i pochodnych kwasu hydroksycynamonowego obecnych w roślinie. Dlatego ekstrakt z melisy polecany jest w kosmetykach przeciwstarzeniowych.

Hydrolat z melisy - idealny do cery trądzikowej

Melisa ma również właściwości przeciwzapalne, kojące i kojące i jest często stosowana w produktach i licznych balsamach do skóry wrażliwej. Stosowanie melisy pozwala uzyskać jej naturalny zapach bez dodawania sztucznych aromatów - bardzo ważny w świecie urody ze względu na uspokajające i kojące działanie. Stosowanie melisy w kremie na noc to świetne rozwiązanie, ponieważ działa uspokajająco na organizm. Antybakteryjne właściwości melisy znalazły zastosowanie w leczeniu trudno gojących się ran. Dziś roślina ta jest bardzo skuteczna w preparatach na trądzik.

Powrót
Kod BeautyVISION2024 jest aktywny
pixel