Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-01-10
Pielęgnacja twarzy

Wąkrotka azjatycka - dlaczego warto stosować kosmetyki z tą rośliną?

Wąkrotka azjatycka || dlaczego warto stosować kosmetyki z tą rośliną?

Wąkrotka azjatycka to roślina, która chętnie wykorzystywana jest w formułach kosmetyków. Można ją znaleźć w wielu preparatach, zaczynając od produktów do demakijażu i toników, poprzez sera, kremy, maski, kosmetyki do stosowania w okolicach oczu, a kończąc na tych przeznaczonych do pielęgnacji ciała czy skóry głowy. Produkty z wąkrotką azjatycką ze względu na wielokierunkowe działanie stanowią świetne uzupełnienie pielęgnacji każdego typu skóry.

    Wąkrotka azjatycka - właściwości

    Wąkrotka azjatycka, zwana również Gotu kola oraz tygrysim zielem to roślina wieloletnia, która należy do rodziny selerowatych, rodzaju Centella. Stosowana jest od wieków w tradycyjnej medycynie Indii i Chin. Znajdują się w niej związki triterpenowe, a wśród nich saponiny triterpenowe i kwasy triterpenowe. Do saponin triterpenowych zalicza się m.in. azjatykozyd, bramozyd, tankunizyd, madekasozyd . Kwasy triterpenowe zawarte w tej roślinie to w szczególności: madekasowy, azjatykowy, madazajatykowy. Z wąkrotki azjatyckiej zostały wyizolowane również takie związki jak: flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, polisacharydy, monosacharydy, aminokwasy, karotenoidy, witaminy B, C, A, E, K i olejki eteryczne.

    Wąkrotka azjatycka ma właściwości przeciwutleniające, a więc pomaga neutralizować wolne rodniki, powstające na skutek różnych czynników, w tym promieniowania słonecznego. Dzięki temu wykazuje zdolności przeciwstarzeniowe, ponieważ oksydanty wpływają na procesy starzenia skóry. Za antyoksydacyjne działanie odpowiadają flawonoidy, witaminy A, C i E. Właściwości przeciwzapalne wąkroty azjatyckiej sprawdzą się przy każdym rodzaju skóry, nie tylko podrażnionej. Gotu kola pobudza syntezę kolagenu i elastyny, co odpowiada za jej właściwości przeciwstarzeniowe i ujędrniające.

    Wąkrotka azjatycka – zastosowanie

    Związki zawarte w tej roślinie są pomocne w leczeniu ran, owrzodzeń i blizn. Zawarte w składzie madekasozyd i azjatykozyd działają na hamowanie proliferacji keratynocytów, a więc wykazują działanie przeciwłuszczycowe. Ponadto roślina ta działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie, dzięki czemu sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej. Dodatkowo, cenne jest jej działanie antyoksydacyjne oraz pobudzające syntezę kolagenu i elastyny, które przekłada się na przeciwstarzeniowe zastosowanie ekstraktu z Centella asiatica. Ponadto wąkrotka wykazuje również właściwości przeciwobrzękowe i antycellulitowe. Poprawia mikrokrążenie i wpływa pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych, a także stymuluje syntezę kwasu hialuronowego, przyczyniając się się do zwiększenia nawilżenia skóry. Znajdzie więc zastosowanie w przypadku cery naczynkowej i suchej. Jeśli borykasz się z nadmiernym przesuszeniem skóry, koniecznie Przeczytaj, jakie są najczęstsze przyczyny suchej skóry twarzy!!

    Wąkrotka azjatycka – działanie

    Produkty zawierające wąkrotkę azjatycką wykazują szerokie działanie na skórę i pomagają w terapii wielu problemów. Zdolność do stymulacji produkcji kolagenu i elastyny odpowiada za zwiększenie napięcia i elastyczności. Dzięki temu CICA działa przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo. To roślina, która jest antyoksydantem, przez co wpływa na proces starzenia się skóry. W jaki sposób? Neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Wąkrota azjatycka działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, wspierając skórę w walce z niektórymi chorobami, np. z trądzikiem. Gotu kola obkurcza naczynia krwionośne, działa antycellulitowo i łagodzi podrażnienia. Pomaga ukoić skórę i zmniejszyć stan zapalny.

    Wąkrotka azjatycka – efekty

    Efekty, na jakie możesz liczyć, stosując kosmetyki z Centella Asiatica:

    • zmniejszenie stanów zapalnych,
    • przyspieszona regeneracja skóry,
    • ujędrnienie,
    • ukojenie podrażnień,
    • ograniczenie cellulitu,
    • poprawa komfortu cery naczynkowej i obkurczenie rozszerzonych naczyń krwionośnych,
    • opóźnienie fotostarzenia.

    Porada eksperta

    Wąkrota azjatycka dobrze regeneruje skórę, jednocześnie kojąc podrażnienia. Dzięki temu warto stosować ją jako składnik wspierający podczas terapii kwasami, retinolem lub innymi substancjami, które mogą podrażniać. To składnik, po który warto sięgnąć, jeżeli zależy nam na mocnej regeneracji, która jest niezbędna np. przy wprowadzaniu retinoidów do pielęgnacji. Dobrym wyborem będzie krem SPF zawierający ekstrakt z tej rośliny, np. ten od SKIN1004. Ochrona przeciwsłoneczna jest niezbędnym elementem pielęgnacji każdego typu skóry, a dodatek antyoksydantu wzmocni działanie produktu.

    Kosmetyki z Centella asiatica - dla kogo?

    Cenne właściwości ekstraktu z wąkrotki azjatyckiej wpływają na jej szerokie zastosowanie. To roślina, która będzie pomocna w leczeniu ran, oparzeń czy bliznowców. Sprawdzi się po nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne, w celu złagodzenia podrażnień. Ten kojący składnik polubią cery wrażliwe. Ekstrakt z Centella asiatica może okazać się pomocny również w przypadku suchych, szorstkich dłoni, stóp, kolan i łokci.

    Istotny jest wpływ wąkrotki azjatyckiej na syntezę kolagenu czy procesy regeneracji skóry. Regularne stosowanie ekstraktu z Centella asiatica przyczynia się do poprawy jędrności i elastyczności skóry. Roślina ta zawiera związki o działaniu antycellulitowym. Ponadto wpływa na mikrokrążenie skórne, co będzie pomocne w przypadku cery naczynkowej.

    Wąkrotka azjatycka - działanie antyoksydacyjne? Zawarte w wąkrotce azjatyckiej polifenole i triterpeny wpływają na jej silne działanie antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki. Przeciwutleniacze to składniki, które warto wprowadzić do pielęgnacji cery niezależnie od jej typu. Antyoksydacyjna Gotu kola może stanowić uzupełnienie kosmetycznej rutyny nastawionej na działanie przeciwstarzeniowe.

    Wąkrotka azjatycka w kosmetyce

    #1 Gojenie się ran

    Ekstrakty z wąkrotki azjatyckiej od dawna stosowane są do terapii gojenia ran. Preparaty z wyciągiem roślinnym zwiększają proliferację fibroblastów, a co za tym idzie syntezę kolagenu. Azjatykozyd wpływa szczególnie na rany, zwiększając tworzenie kolagenu oraz angiogenezę. Związek ten hamuje stan zapalny, poprawiając przepuszczalność naczyń włosowatych.

    #2 Synteza kolagenu

    Wpływ na syntezę kolagenu sprawia, że Centella asiatica może być stosowana do pielęgnacji rozstępów czy blizn. Związki zawarte w tej roślinie działają na proliferację fibroblastów, odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i elastyny. Te funkcje zwiększają napięcie i jędrność skóry. Wraz z wiekiem synteza kolagenu i elastyny zmniejsza się, co przyczynia się do powstawania zmarszczek oraz utraty jędrności. Z tego powodu, w pielęgnacji warto postawić na składniki stymulujące te procesy.

    #3 Cellulit

    Wąkrotka azjatycka jest składnikiem wielu kremów o działaniu antycellulitowym. Zawarte w niej substancje aktywne zmniejszają nadmierne gromadzenie się tłuszczu w adipocytach, aktywując lipolizę.

    #4 Antyoksydacja

    Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Działanie antyoksydacyjne wpływa na ograniczenie procesów fotostarzenia skóry.

    Wąkrotka azjatycka w kosmetykach Minti

    UZDROVISCO Dobroczynne serum do cery naczynkowej serum do twarzy z Trokserutyną i wąkrotką azjatycką

    Wąkrotka azjatycka serum od Uzdrovisco polecane jest do pielęgnacji skóry naczyniowej. Sprawdzi się w przypadku zaczerwienionej cery, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi. Składniki aktywne łagodzą skórę, jak również regenerują ją. Kosmetyk ten ma również właściwości przeciwstarzeniowe oraz wspierające barierę naskórkową. Zawarta w składzie trokserutyna działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, zmniejszając ich kruchość. Ponadto wycisza skórę oraz działa przeciwzapalnie. Istotnym elementem formuły jest wąkrota azjatycka, która również działa na naczynia krwionośne. Dodatkowo stymuluje syntezę kolagenu oraz działa antyoksydacyjnie i antybakteryjnie, oraz intensywnie regeneruje skórę. Formułę wzbogacono witaminą B3, pantenolem, kwasem hialuronowym, oraz skwalenem.

    LYNIA Krem z komórkami macierzystymi, koenzymem Q10, nano kwasem hialuronowy oraz wąkrotą azjatycką

    Krem Lynia pomaga w ochronie skóry, wykazuje intensywne działanie przeciwstarzeniowe. Zawiera roślinne komórki macierzyste, które stymulują odbudowę skóry i opóźniają procesy starzenia. Przekłada się to na poprawę jędrności skóry, wygładzenie jej, jak również poprawę kolorytu. Koenzym Q10 jest silnym antyoksydantem, neutralizującym wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Wąkrotka azjatycka krem działa przeciwzapalnie i regenerująco, stymulując fibroblasty i syntezę kolagenu. W formule znajdziemy również nawilżający kwas hialuronowy i olej z kiełków pszenicy. Kompozycja składników pozwala dbać o skórę dojrzałą.

    SATTVA AYURVEDA ADŻWAN I WĄKROTA AZJATYCKA NAWILŻENIE I OBJĘTOŚĆ WCIERKA DO SKÓRY GŁOWY

    Wcierka do skóry głowy poprawia jej nawilżenie oraz zwiększa objętość włosów. Kosmetyk zawiera w składzie aloes, będący silnym humektantem. Aloes działa nawilżająco na pasma oraz skórę głowy. Formuła zawiera adżwan, ekstrakt z wąkroty azjatyckiej, rumianek, niacynamid, pantenol, alantoinę. Kosmetyk intensywnie koi skórę głowy, a więc sprawdzi się w przypadku podrażnień czy swędzenia. Skutecznie redukuje przesuszenie dzięki nawilżającym właściwościom.

    AZELI-C Tonik do twarzy z azeloglicyną oraz wąkrotką azjatycką

    Tonik polecany jest cerze suchej i wrażliwej. Sprawdzi się również w przypadku skóry z tendencją do powstawania zaskórników. Kosmetyk zawiera azeloglicynę, która reguluje produkcję sebum. Wąkrotka azjatycka stymuluje skórę do regeneracji oraz łagodzi podrażnienia. Tonik przygotowuje skórę na dalsze etapy pielęgnacji, wyrównując pH.

    Pielęgnacja skóry, bazująca na odpowiednio dobranych substancjach aktywnych znacząco wpływa na jej stan. W zależności od rodzaju cery sprawdzą się różne składniki o efektywnym działaniu. Centella asiatica może stanowić świetne uzupełnienie codziennej pielęgnacji wszystkich typów cery. W pielęgnacji twarzy może być stosowany na każdym jej etapie. Najwięcej korzyści przyniesie stosowanie kremu lub serum z ekstraktem roślinnym. Wąkrota azjatycka - efekty Cię zaskoczą! To składnik, który można używać w przeciwstarzeniowej i odmładzającej terapii skóry. Wspomoże działanie silniejszych substancji aktywnych, wpływając korzystnie na procesy regeneracji skóry. Krem z Centella a. można stosować również rano, pod produkt z filtrem SPF, wykorzystując przeciwutleniające właściwości tej rośliny. Nie czekaj, ODKRYJ WĄKROTKĘ AZJATYCKĄ W KOSMETYKACH MINTI!

    Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023
    Kod BeautyVISION2024 jest aktywny
    pixel