Kawa z grzybami? - Sprawdź, jeśli zwykła kawa to dla Ciebie za mało!
Lubisz kawę? Nic dziwnego! Filiżanka małej czarnej o zdrowy sposób na redukcję zmęczenia. Napar kawowy bogaty jest w ogromną ilość przeciwutleniaczy. A do tego ten aromat… Tylko jak nie popaść w rutynę? W końcu kawa towarzyszy nam niemalże każdego dnia, a często i kilka razy dziennie. Do jej efektów można się przyzwyczaić, a wtedy magia się ulatnia. Na szczęście znamy świetny sposób na urozmaicenie, nawet dla najbardziej wymagających amatorów kawy. Poznaj Mushroom Coffee, czyli grzybowe kawy do zadań specjalnych!
Zapytasz, po co w kawie grzyby?
To doskonałe pytanie! Taki pomysł może na początku wywoływać zdziwienie. W końcu w naszej tradycji grzyby kojarzymy głównie z tymi leśnymi "kapelusznikami": borowiki, koźlaki, podgrzybki, kurki, maślaki. A z dawnych lat pozostało przekonanie, że grzyby to w sumie tylko dla smaku, bo wartości mają mało. Czas najwyższy zmienić nastawienie!
Grzyby z zasady mają niewielką wartość energetyczną, jednak obfitują w wiele bezkalorycznych substancji, które są dla zdrowia bardzo korzystne, a wręcz pożądane. Królestwo grzybów jest rozległe, a w nim zawierają się też grzyby o wspaniałej mocy, uznawane za "lecznicze". W takich grzybach prozdrowotnych substancji jest wyjątkowo dużo. Od tysiącleci wykorzystywane są w medycynie folkloru, a obecnie ich właściwości są intensywnie studiowane przez naukowców.
Do kawy używane są te grzyby, które mogą rozszerzyć jej właściwości zdrowotne, poprawić wpływ na samopoczucie, a przy tym nie zepsują jej smaku. Dlatego też najlepszym wyborem jako dodatek do kawy są podwójne ekstrakty, które wyciągają z grzyba wszystko, co najlepsze i świetnie rozpuszczają się w wodzie. Ekstrakty grzybów witalnych nie mają specyficznego aromatu, charakterystycznego dla grzybów leśnych. Nie musisz się bać o zepsucie kawowego aromatu.
Właściwości grzybowej kawy będą się nieco różnić, w zależności od użytego grzyba. Są jednak pewne części wspólne. Wszystkie dostarczają nam polisacharydów, spośród których najbardziej wartościowe są beta-glukany. Cenimy je za wybitny wpływ na immunomodulację, czyli regulujące działanie na układ immunologiczny. W praktyce znaczenie immunomodulacji jest znacznie szersze niż tylko lepsza odporność na infekcje. Chodzi także o kontrolę procesów nowotworzenia i ogólnoustrojowych stanów zapalnych. Beta-glukany działają też prebiotycznie, świetnie wpływając na mikroflorę jelit. Większość gatunków grzybów stosowanych jako dodatek do kawy ma zauważalny wpływ na samopoczucie albo dodając energii, albo stabilizując emocje i stres.
Czego mogę oczekiwać od grzybowej kawy? I który rodzaj wybrać?!
Zwykłą kawę pijamy głównie dla lepszego samopoczucia. Czy to za sprawą biochemicznego działania kofeiny, czy też emocjonalnego odbioru smaku i zapachu kawy. Z kawą tworzymy różnego rodzaju rytuały. Filiżanka kawy może być znaczącym elementem porannego przygotowania do dnia pełnego wrażeń lub umilaczem czasu podczas spotkania z przyjaciółką. Z grzybową kawą jest dokładnie tak samo, z tym że w te same rytuały wchodzimy znacznie głębiej i zyskujemy większe korzyści.
Zadbaj o jakość swoich kawowych rytuałów
Picie kawy potraktuj jako pielęgnujący zabieg dla swojego wnętrza. Nie pozwól, by marna jakość i zanieczyszczenia zepsuły napar. Postaw na jakość kawy speciality, czyli ziarna, które w ocenie wykwalifikowanych sensoryków uzyskały wysokie noty.
Wyżej przedstawione Mushroom Coffee stworzone są na bazie średnio palonych ziaren Arabica pochodzących z Brazylii o jakości speciality. Arabica cechuje się przyjemnym i łagodnym aromatem. Ciekawostką jest, że dzięki przeprowadzeniu badań znamy dokładną ilość kofeiny, jaką te kawy dostarczają. Jest to 100 mg kofeiny na każdą porcję Mushroom Coffee. Ta informacja jest niezwykle cenna, gdy z jakiegoś powodu (np. wpływ na ciśnienie, interakcja z lekami itp.) musisz kontrolować ilość kofeiny spożywanej w ciągu dnia. Przeciętne kawy takich informacji nie posiadają.
Kawa z funkcjonalnym dodatkiem grzybów, zapewnia również lepszą jakość samych rytuałów. Zamień zwykłą, poranną kawę na kawę z Lion’s Mane i Rhodiolą, a motywacja do działania napłynie silniejszą falą. Popołudniową kawę zastąp kawą z Chaga i Ashwagandhą, a relaks po pracy będzie dużo bardziej satysfakcjonujący. Przyjemniejsze doznania po grzybowej kawie sprawią, że każda kolejna filiżanka napełni Cię coraz większą ekscytacją. Sprawdź, i przekonaj się sama!