Wszystko, co musisz wiedzieć o stosowaniu kwasów w pielęgnacji!

Stosowanie kwasów w pielęgnacji jest dla Ciebie nowością? A może chcesz usystematyzować swoją wiedzę? Przeczytaj ten artykuł i poznaj wskazówki pielęgnacyjne by MINTI!

Kwasy kosmetyczne to jedne z najbardziej popularnych składników aktywnych. Mogą stać się ważnym elementem Twojej pielęgnacji - szczególnie jesienią i wiosną. Dowiedz się dlaczego!

Szeroka gama kwasów pozwala na idealne dopasowanie kosmetyków do potrzeb skóry. Kwasy w zależności od ich rodzaju i stężenia mogą pomóc złuszczyć naskórek, zredukować przebarwienia i niedoskonałości, zapobiec powstawaniu zaskórników, działać przeciwstarzeniowo, antyoksydacyjnie, a nawet nawilżać skórę!

Co warto wiedzieć o kwasach kosmetycznych?

Kwasy działają intensywniej lub nawet zupełnie odmiennie w zależności od:

  • stężenia kwasu w produkcie - wyższe oznacza zazwyczaj bardziej intensywne działanie oraz większe prawdopodobieństwo wystąpienia podrażnień,
  • pH kosmetyku - niskie oznacza intensywne działanie kwasu i większe prawdopodobieństwo wystąpienia podrażnień,
  • wielkość cząsteczki kwasu - mniejsze cząsteczki lepiej penetrują naskórek i w związku z tym działają intensywniej,
  • czas kontaktu ze skórą - im dłużej kosmetyk ma kontakt ze skórą, tym bardziej intensywny efekt możesz uzyskać,
  • usunięcie barier jeśli skóra przed aplikacją kosmetyku z kwasami zostanie dokładnie oczyszczona, kwas zadziała intensywniej. Czasami (głównie podczas zabiegów gabinetowych) skóra jest dodatkowo odtłuszczana, aby ułatwić penetrację kwasu. Pamiętaj, że nadmierne i zbyt częste naruszanie bariery hydrolipidowej nie jest korzystne dla skóry.

Są to jednak ogólne informacje. Każdy z kwasów kosmetycznych ma indywidualne właściwości. Dodatkowo na skuteczność działania wpływa również zawartość dodatkowych składników w kosmetyku. Ze względu na to stosowanie kwasów w pielęgnacji (szczególnie wyższych stężeń) zawsze warto skonsultować ze specjalistą.

Kwasy AHA

Kwasy alfa-hydroksylowe są rozpuszczalne w wodzie. Działają keratolitycznie (wspomagają usuwanie martwych komórek naskórka). W zależności od stężenia mogą nawilżać skórę, wspomagać odblokowywanie porów skórnych, redukować widoczność drobnych zmarszczek i niwelować przebarwienia.

Kwas glikolowy (Glycolic Acid)

Substancja ta posiada stosunkowo małą cząsteczkę, więc dobrze penetruje naskórek. W związku z tym może powodować intensywniejsze podrażnienia, niż kwasy o większych cząsteczkach.

Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji cery pozbawionej blasku, z nierównomiernym kolorytem i strukturą oraz dojrzałej.

Kwas migdałowy (Mandelic Acid)

Cząsteczka tego kwasu jest stosunkowo duża, więc jego potencjał drażniący jest znacznie mniejszy niż kwasu glikolowego. Kwas migdałowy, jako jeden z nielicznych może być bezpiecznie stosowany latem. Nie zwalnia to jednak z konieczności stosowania ochrony przeciwsłonecznej!

Polecany jest do pielęgnacji cer trądzikowych, z przebarwieniami oraz nadprodukcją sebum.

Kwas mlekowy (Lactic Acid)

Niskie stężenia kwasu mlekowego wykazują działanie nawilżające i zmiękczające, w wysokich dodatkowo złuszcza naskórek.

Sprawdzi się w pielęgnacji cery suchej, mieszanej, z oznakami starzenia i przebarwieniami.

Kwas szikimowy (Szikimic Acid)

Reguluje pracę gruczołów łojowych, redukuje zmiany trądzikowe, działa przeciwzapalnie. Wspomaga złuszczanie naskórka, odblokowuje pory i redukuje przebarwienia.

Polecany do pielęgnacji cery mieszanej, przetłuszczającej się, ze skłonnością do powstawania zaskórników, zmian trądzikowych i przebarwieniami.

Kwas jabłkowy (Malic Acid), Kwas winowy (Tartatic Acid), Kwas cytrynowy (Citric Acid)

Wspomagają złuszczanie naskórka, odblokowują pory i redukują przebarwiania. Kwas cytrynowy stosowany w niewielkich ilościach reguluje pH kosmetyku.

Polecane do pielęgnacji cery mieszanej, tłustej, ze skłonnością do powstawania zaskórników, oznakami starzenia, przebarwieniami i nierówną teksturą.

Kwasy BHA

Kwasem BHA stosowanym w kosmetologii jest kwas salicylowy.

Kwas salicylowy (Salicylic Acid)

Jest to związek chemiczny, który świetnie wnika w tzw. ,,pory'' i dzięki temu efektywnie redukuje zaskórniki. Dodatkowo zapobiega powstawaniu nowych zmian trądzikowych.

Polecany jest do pielęgnacji cery przetłuszczającej się, mieszanej, ze skłonnością do powstawania zmian trądzikowych.

Pochodną kwasu salicylowego jest LHA.

Kwas lipohydrokslowy (Capryloyl Salicylic Acid)

Kwas ten ma jeszcze większą zdolność penetrowania warstwy hydrolipidowej niż kwas salicylowy. Jednocześnie jest delikatniejszy dla skóry.

Warto włączyć go do pielęgnacji cery trądzikowej, z nadprodukcją sebum, w pielęgnacji której nie sprawdził się kwas salicylowy.

Kwasy PHA

PHA to nowa generacja kwasów, które są najłagodniejsze dla skóry. Ich działanie jest analogiczne do AHA, lecz delikatniejsze. Stosowanie kwasów PHA nie powoduje skutków ubocznych typowych dla kwasów AHA - pieczenia, napięcia skóry oraz łuszczenia. Kwasy PHA mogą być bezpiecznie stosowane również latem!

Kwasy PHA są polecane do pielęgnacji każdego typu cery, w szczególności wrażliwej i jednocześnie pozbawionej blasku, z przebarwianiami, nierówną teksturą, oznakami starzenia lub zmianami trądzikowymi.

Najpopularniejszymi kwasami PHA są:

Kwas laktobionowy (Lactobionic Acid)

Glukonolakton (Gluconolactone)

Inne kwasy kosmetyczne

Kwas azelainowy (Azelaic Acid)

Jest niezastąpiony w pielęgnacji cer z trądzikiem różowatym! Redukuje zmiany zapalne i przebarwienia bez nadmiernego podrażniania skóry. Możesz stosować go również latem.

Pochodną kwasu azelainowego jest Azeloglicyna.

Azeloglicyna (Potassium Azeloyl Diglycinate)

Powstała w odpowiedzi na słabą rozpuszczalność kwasu azelainowego w wodzie. Jest bardziej stabilna chemicznie i jeszcze delikatniejsza dla skóry.

Kwas pirogronowy (Pyruvic Acid)

Jest to alfa-ketokwas, który wykazuje intensywne działanie przeciwzaskórnikowe, keratolityczne i sebostatyczne. Polecany jest do pielęgnacji cer trądzikowych, przetłuszczających się, z przebarwieniami i nierównomierną strukturą skóry. Nie jest rekomendowany do pielęgnacji cer wrażliwych lub z zaburzoną barierą hydrolipidową.

Kwas kojowy (Kojic Acid)

Kosmetyki z kwasem kojowym pozwolą Ci zredukować istniejące przebarwienia i zapobiegać powstawaniu nowych. Kwas kojowy jest również świetnym antyoksydantem i spowalnia oznaki starzenia.

Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry z przebarwieniami, oznakami starzenia i poszarzałym kolorytem.

Kwas fitowy (Phytic Acid)

Jest świetnym składnikiem przeciwstarzeniowym, wykazuje działanie antyoksydacyjne i delikatnie złuszczające. Skutecznie redukuje przebarwienia.

Polecany jest do pielęgnacji cer z oznakami starzenia i nierównomiernym kolorytem.

Kwas ferulowy (Ferulic Acid)

Substancja o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Posiada również właściwości delikatnie złuszczające, przeciwstarzeniowe i rozjaśniające. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego typu cery, szczególnie w duecie z witaminą C!

Kwas traneksamowy* (Tranexamic Acid)

*Kwas traneksamowy jest w rzeczywistości aminokwasem!

Jest niezastąpiony w walce z melazmą, redukuje przebarwienia i zapobiega powstawaniu nowych.

Pamiętaj, że podczas kuracji kwasami warto zwrócić szczególną uwagę na ochronę przeciwsłoneczną oraz wzmacnianie bariery hydrolipidowej i mikrobiomu skóry!

Czy wiesz już, który z rekomendowanych produktów włączysz do swojej pielęgnacji? Jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się z naszym specjalistą! Wyślij wiadomość na adres kosmetolog@mintishop.pl

Pokaż więcej wpisów z Październik 2021
Polecane

DARMOWA DOSTAWA | Pocztą Polską dla zamówień za min. 40 zł

0 d. 0 g. 0 m. 0 s. do końca.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel